En blogg om "Medströms" vår X-382, byggd av X-Yachts 2002 och med segelnummer SWE130
Eller kanske egentligen hur man långsamt förvandlar en snabb racer till en kompetent cruiser

onsdag 16 oktober 2013

Summering 2012

Under semestern seglade vi bl.a. till Anholt, Lynaes, Stora Bält, Heiligenhafen, Warnemünde, Rügen och Polen, som var en mycket trevlig upplevelse, Öresund och sedan Hallandskusten hem.

I Lynaes passerade en fantastisk och magnifik åskby med störtregn och massor av blixtar och när den var som närmast var det mindre än 1 sekund mellan blixt och knall, dvs ca 300 meter. Jag vågade inte gå ut till båten för att hänga ut åskledarna utan satt kvar på segelklubben dit vi blivit inbjudna av Fredrike och Sören på grillafton. Åskovädret drog vidare efter en dryg halvtimma och jag gjorde en mental notering att jag skall koppla ihop röstjärn, akterstag samt mantåg och jorda dem i kölen kommande vinter.

Senare angjorde vi Warnemünde i mycket tät dimma, med sikt på max 50 meter och när vi hade ca 5 sjömil kvar bestämde jag att när vi kommer hem köper jag en AIS-mottagare, det blev en enkel och billig från ett brittiskt företag http://radargadgets.com/ I Warnemünde var det Warnemünde Woche så det gick inte att ligga i gamla hamnen utan det blev lyxresorten Hohe Düne på andra sidan floden Warnow.

Polen återvänder vi gärna till då det verkligen kändes att vi var en bit hemifrån. Prisnivån har ännu inte normaliserats med resten av EU. Hamnavgiften i Świnoujście var 96 SEK/natt inklusive el, vatten, wi-fi och kommunal gästskatt. Maten signifikant billigare i butiken och att äta en a’la-carte lunch kostade mellan 120-150 SEK för oss båda för två luncher, sallad och fyra stora öl och en skål vatten till Cilla. Enhetspriset för en stor öl ute på krogen verkade vara 12 SEK.
Under 2012 seglade vi 1385 sjömil och sov 77 nätter i båten, nytt rekord för Medströms.

Semesterroute 2012

Anholt var första stoppet på semestern

Stenåldersröse på Sejerö

Sovjetisk ubåt av Whiskyklass, nu museum i Peenemünde

Replika av V2-raket, Peenemünde


Replika av V1-raket och dess avskjutningsramp, Peenemünde

Dornbusch fyr på norra Hiddensee

Vitte, Hiddensee

Möns Klint

Trevlig kväll i Rödvig

X-yachts träff på Flakfort utanför Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar