En blogg om "Medströms" vår X-382, byggd av X-Yachts 2002 och med segelnummer SWE130
Eller kanske egentligen hur man långsamt förvandlar en snabb racer till en kompetent cruiser

torsdag 3 oktober 2013

Gamla Medströms, en "Arcona 355 Race" i vår ägo mellan åren 2000 - 2010


Sommaren 2000 låg vi indimmade i Ystad. På bryggan bredvid låg det en speciell båt, en Arcona 355 med en mycket smal och smäcker racingrigg med tre par raka spridare, fiol-, back- och checkstag. Hur snygg som helst. När vi senare på sommaren besökte Öppet Varv i Ellös var det en Arcona 40DS utställd. Vi började prata om Arcona 355 och att det är en vacker båt. Jag sa att vi såg en gôrfräck 355:a i Ystad i somras. Det var nog min svarade mannen som visade sig vara Torgny Jansson, ägare och VD till Boo Marin AB (som senare bytte namn till Arcona Yachts AB). Han sa att hans Arcona 355 eventuellt skulle säljas till hösten om han skulle vara helt säker på att han skulle hinna få en ny Arcona 400 till säsongen 2001, som då var i slutskedet av utvecklingsprocessen. Senare på hösten besökte jag Gustavsberg och tog en noggrann titt och om hon var fin utvändigt var hon ännu finare inne i ruffen. Torgny var fortfarande osäker om och när hon skulle komma till försäljning. I början på oktober var hon dock till salu. Vi åkte upp söndagen efter för att Birgitta skulle få se henne och att vi skulle få provsegla henne. Vi tog även med oss tio tusenlappar till en eventuell handpenning. Efter provseglingen var vi sålda. När vi satt i bilen hem mot Göteborg hade vi betalat handpenning och även ett påskrivet kontrakt. En drömbåt hade blivit vår.
Med Arconan som vi döpte om till ”medströms” har vi bl.a. seglat tre gånger i Stockholms skärgård, Åland, gått Göta Kanal tre gånger, seglat på ostkusten mellan Arholma och Eknö söder om Västervik, besökt i princip alla Danska öar som finns, Rügen och ett flertal andra Tyska hamnar. Vi har säkert sovit minst 550 nätter i den och seglat åtminstone 10.000 sjömil. Kort sagt en fantastisk båt som folk verkligen vänder sig om efter och kommenterar på bryggan och en fantastisk seglare, speciellt i lätt vind. 
Vid SXK-boj vid Lurö i Vänern 2007


Långsides vid Brandskären väster om Kornöarna i Bohuslän


Vid SXK-boj vid Djurö i Vänern 2007

Kryss i 11-12 m/s med ett rev


Vid SXK-boj vid Lurö i Vänern 2007
Blankt fribord
Ibland blir det fel... Båten framför oss hörde när vi började skratta och var "bussiga" att dokumentera när vi hissade spinnakern på tvären...
Här har vi fått upp spinnakern igen efter ha hissat den på tvären


På svaj vid Rödhamn, Åland sommaren 2007

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar