En blogg om "Medströms" vår X-382, byggd av X-Yachts 2002 och med segelnummer SWE130
Eller kanske egentligen hur man långsamt förvandlar en snabb racer till en kompetent cruiser

torsdag 14 augusti 2014

Fantastisk sommar och semester 2014

Vi var på dagen ute och seglade sex veckor och besökte hamnar i Danmark, Sverige, Tyskland och Polen. Vilken underbar sommar vi haft. Fantastiskt väder med oavbrutet solsken i drygt 5 veckor och mestadels lagom vindar. Vi hade några skurar på nätterna i början och två rejäl åskskurar i Grenå och en förmiddag på Anholt sista veckan, då däcket spolades rent från sand. Vi har även träffat nya och gamla vänner på flera ställen - ingen nämd och ingen glömd.

Vi började med en nattsegling till Anholt för att komma bort från hemmavattnen och att komma in i semester-mode så snabbt som möjligt. Vi blev där några dar innan vi fortsatte till Gilleleje, där småbåtsdelen av hamnen var helt ny då den blev totalförstörd av vinterstormen ”Bodil” i december förra året.

Sedan Norreborg på Ven där vi passade på att köpa Venpasta. Norreborg var en ny bekantskap, tack för tipset Jörgen.

Sedan blev det Köpenhamn, där vi låg i både Svanemöllehamnen och Lynetten. Här cyklade vi in till byn och tog även en tur in i Christiania.

I Klintholm låg vi två nätter för att få rätt och lagom vind för turen till Vitte på Hiddensee där vi badade och cyklade i några dar innan vi kom till Stralsund. Här blev det en liten sommarkuling, dvs byarna var uppe och toppade omkring 15 m/s och SO i tre dagar. Då passade vi på att hyra vi en bil och körde till Berlin för att kolla in vårt knappt fyra veckor gamla barnbarn – jättekul.

När vindarna vred mot NO fortsatte vi till Świnoujście (på tyska Swinemünde). Här såg vi flest svenska båtar under hela semestern. Det visade sig vara en minieskader anordnad av SXK-Öresundskretsen tillsammans med ”Yacht Klubb Polonia Malmö” och vi blev direkt medbjudna. Tack för den trevliga gesten. Tyvärr var några av de planerade hamnarna för grunda för oss, annars hade vi nog hängt på då det verkade mycket trevligt.

Cirka 20 M NO längs kusten ligger Dziwnów, en liten hamnstad och badort. Vår pilotbok visade att det fanns en pytteliten ”marina” (det var en liten brygga där det låg två snurrebåtar och en korvkiosk bredvid) och en lite större fiskehamn. Svensk-polackerna i Yacht Klubb Polonia Malmö sa att det finns en ny marina bakom fiskehamnen. Och det visade sig vara en inhägnad helt ny pytteliten marina med plats för ca 40 båtar upp till max 12 meters längd. Det var även två jolleslipar. Den här ”stora” hamnen skulle anordna VM i Laser Radial veckan efter. Morgonen vi lämnade räknade jag till 99 laserjollar och då var det ändå en knapp vecka kvar tills regattan skull starta och det var massor av team som inte kommit än. Undrar hur det gick vid sjösättningssliparna inför varje dags segling. Måste varit kaos, eller kanske polsk riksdag…

Ytterligare knappa 50 M NO ligger Kołobrzeg (Kolberg på tyska), en lite större hamnstad på ca 45.000 invånare. Kołobrzeg är en populär kur- och semesterort och polackerna vi pratade med sa att det bor ytterligare ca 100.000 sommargäster under semesterperioden i staden. Stranden i Polen är helt fantastisk med fin kritvit sand utan vare sig stenar eller snäckskal. Men vi har aldrig sett så mycket folk på stränderna i Australien, Florida, Kalifornien, Rivieran, Mallis eller Kanarieöarna som vi gjorde i Polen. Det var packat med folk. Hundar får inte vara på stranden lärde vi oss efter ett tag. I början när vi inte visste det så såg vi att några tittade på oss extra mycket, men vi trodda att de tyckte Cilla var söt. Sedan när vi visste om det struntade vi i det då vi var tvungna att med jämna mellanrum bada Cilla för att kyla ner henne i värmen. I Kołobrzeg vände vi för att segla så långt vi hann längs Tyska östersjökusten.

Vi seglade tillbaka till Świnoujście med ett depåstopp i Dziwnów, där vi luftade Cilla och passade på att handla i den otroligt billiga och välsorterade livsmedelsbutiken som fanns en dryg km upp längs huvudgatan. Den här gången låg vi i den gamla slitna fiskehamnen som var i stort behov av underhåll.

Hamnavgifterna i Polen är låga, mellan 80 - 90 SEK för Medströms och ofta ingår wi-fi, vatten betalar man en symbolisk summa för och el kostar någon krona per kWh.

Efter Świnoujście seglade vi till Ruden, som är en liten ö i inloppet till Greifswalder Bodden och är en ö utan någon service alls men det kostade bara 6 Euro att ligga där. Det var en mycket sliten betongkaj som antagligen inte underhållits något sedan 1989. Den var byggd 1972 fick jag reda på när jag frågade paret som ägde hela ön. Innan och under 2:a världskriget gjordes provskjutningar från Ruden av V1-raketerna, som utvecklades i närbelägna Peenemünde.

Efter Ruden blev det en kort segling till Thiessow på Rügen, men hamnen var liten och trång och vi fick inte den bästa platsen så efter en kort promenad seglade vi vidare till Gager där vi stannade två dagar.

Nästa dag blev det Stralsund igen där vi låg två nätter innan vi fortsatte till Barhöft för att korta av trippen till Warnemünde, där vi fick plats i den lilla yachtklubben på rätt sida Warnow. Vi hade tänkt stanna två nätter men det var för mycket kryssningsgäster på gatorna och väl varmt så vi la loss redan dagen efter för att segla till Kühlungsborn, som är känd för sin långa strandpromenad och många badhotell. Kühlungsborn är en av Tysklands äldsta badorter, grundad som badort på 1860-talet.

När vi bara hade ett par sjömil kvar tog vi in senaste DMI-rapporten på paddan och efter den valde vi att istället lägga om kursen mot Heiligenhafen där vi låg två nätter för att bada, slappa samt fylla på barskåpet något. Heiligenhafen blev sista hamnen i Tyskland den här semestern.

Vi fick en riktigt gô segling upp till Spodsbjerg på Langelands ostsida. Där luftade vi Cilla och handlade i Dagli-Brugsen, som ligger nära hamnen, innan vi fortsatt till Omö. Nästa dag blev det Korshamn vid Fyns Hoved. Här låg vi två nätter med bad och promenader som främsta sysselsättning.

Nästa hamn blev Endelave, och det var här storseglet krånglade vid nedtagningen. Efter det maskingång till Tunö där jag lossade seglet från masten och lyckades fixa travaren.

Tidig morgon och underbar segling till Grenå, där vi cyklade in till byn. Vi noterade att det är allt fler ”Till Salg-skyltar” vid husen längs vägen in till byn samt fler tomma affärslokaler på huvudgatan än tidigare år. Trist. Här blev det bara en natt innan vi seglade till Anholt.

Vi blev på Anholt fem nätter för att ”runda av semestern” och också mentalt ställa in sig på att semestern är slut när vi kommer hem. Och att det är knappt 11 månader till nästa sommarsemester.

Sammanlagt seglade vi ca 885 M på semestern. Som kuriosa kan jag nämna att vi seglade säkert 90% av tiden för styrbordshalsar och gjorde bara ett enda slag (!!!) under hela semestern, och det var 100 meter utanför hamninloppet på väg hem från Anholt. Så i år har vi inte saknat den självslående focken vi hade på Arconan.
 


Solnedgång på väg till Anholt

Anholt

"Bästeplatsen" långt in på piren på Anholt

Förlängd sprayhood

Fyren på östra spetsen på Anholt

Långsides på Norreborg på Ven

Norreborg på Ven

Kyrkan vid Kyrkbacken på Ven

Nyhavn i Köpenhamn

Förtöjda i Svanemöllehavnen, Köpenhamn

Svanemöllehavnen

Möns Klint

Möns Klint

Möns Klint

Möns Klint

Möns Klint

Klintholm på Mön

Förtöjda på Klintholm

Klintholm

En halvtimma efter jag tog den här bilden hade vi köpt två fina torskar på ca 1.5 kg styck för 30 DKR

Dornbusch fyr på Hiddensee, strax väster om Rügen

På väg in till Vitte på Hiddensee

Smala och inte speciellt djupa rännor öster om Hiddensee
Stranden på södra och västra sidan av Hiddensee
Fyren på västsidan Hiddensee
Betongväg a'la Östtyskland

Utsikt mot rännan väster om Hiddensee
Stranden på Hiddensee skyddas med sådana här barriärer
Frusen Cilla invirad i fleecefilt
Stralsund i soldis
Förtöjda i Stralsund
Nya bron från Stralsund till Rügen
Det var cirkus i Stralsund och vi råkade cykla förbi stallarna
I väntan på vind
Det sprillans nya marinan i Dziwnow. Det är halva hamnen som syns på bilden. Veckan efter skulle det vara Laser Radial VM här. När vi lämnade var det 99 Laserjollar här och då var det många team som inte kommit. Två jolleslipar fanns det.

Kolobrzeg lades i ruiner mot slutet av 2:a världskriget. De flesta nya husen är fula betonghus från 50- och 60-talen, utom stadskärnan som renoverades först på 80-talet och då försökte man bygga som det såg ut innan kriget.

Fullt med folk på stranden i Polen

Sliten och ej underhållen betongkaj på Ruden. Antagligen en gammal Östtysk bas för patrullbåtar och bevakning då ett bevakningstorn fans kvar, numera utställning och utsiktstorn.

Fyren i Kolobrzeg

Stralsund
Stralsund
Stralsund
Stralsund
Klosterruin i Stralsund
Hamnen i Stralsund, Oceanum i bakgrunden
Stralsund
Stralsund
Stralsund
Lunch i Stralsund
Lunch i Stralsund
Vår flagga
Trångt i marinan i Kolobrzeg
Cirkusbuffel i Stralsund


Patrullbåt, numera museibåt på land i Kolobrzeg


Entrén till katedralen/basilikan i Kolobrzeg

Billigt att tvätta i Kolobrzeg, och vi behövde inte använda torktumlaren i värmen

Stranden på Ruden
Kajen på Ruden
Ruden
Ruden
Förtöjda långsides på Ruden
Logementsbyggnad på Ruden
Logement på Ruden
Nedlagda kärnkraftverk i Lubmin, utsikt från Ruden
Ruden
Revet ut från Ruden var fyllt med skarvar
Hamnen på Ruden
Förtöjda på Ruden


Skarvar på Ruden
Skogskanten på västra sidan av Hiddensee, men fyren


Piren i Kolobrzeg
Textil = badkläder på
FKK = Freier Körper Kultur = nakenbad
Hundestrand = kort avsnitt av stranden där hundar får vara lösa
Fyren på Omö ut mot Stora Bält
Stora Bält Bron
Den lilla hamnen på Fyns Hoved som Odense Seilklubb håller i
Vindmöllepark mellan Grenå och Anholt
Kolobrzeg var en stor byggarbetsplats

Häger på Hiddensee
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar