En blogg om "Medströms" vår X-382, byggd av X-Yachts 2002 och med segelnummer SWE130
Eller kanske egentligen hur man långsamt förvandlar en snabb racer till en kompetent cruiser

onsdag 2 september 2015

Blåst på semestern

Semestern kan summeras i tre ord: blåsig, blåsig och blåsig. Skämt åsido, bortsett från fem kulingar de första tre veckorna som gjorde att vi konstant var i kuling-planerings-mode (går det ligga här; är det trevligt; kan vi göra något här när det blåser 20 m/s eller skall vi flytta på oss) så hade vi knappt något regn alls men det var ganska kallt. Både i luft och vatten. Vi hade med andra ord ganska ofta ”triss i 16”, dvs 16 m/s, 16 grader i både luft och vatten.
 
Vi började med att gå till Skagen sent på kvällen direkt efter sista arbetsdagen och kom fram strax efter midnatt. Naturligtvis var det knôkfullt, extra fullt antagligen på grund av Visfestivalen som skulle starta dagen efter. Vi la oss först som åttonde båt för att kunna lufta Cilla och där gick det inte att ligga. Vi hittade en plats som tredje båt utanpå en motorbåt, där ägaren erbjöd oss en kopp kaffe klockan 1 på natten när vi kom – trevligt. Nästa morgon var det lite av hela havet stormar och det gjorde att vi hux-flux låg med stäven mot kajen i gamla fiskehamnen. Vi stannade här två nätter. Cyklade ut till grenen och gjorde allt för att komma i semestermode så fort som möjligt.

När vi var färdiga med Skagen blev det maskingång i ingen vind och mycket värme – bra början på semestern tyckte vi då – till Laesö-Vesterö. Där de två första dagarna på Laesö var helt fantastiska. När vi hade tänkt lämna Vesterö var det dags för ”Kuling No. 1”, som varade i 5 dagar med över V 20 m/s på vår vindmätare som låg i mycket störd vind. Några av de fasta bottenförtöjningarna släppte för de som låg på lovartsidan av bryggan. Hamnkapten tillät att de förtöjde över hamnen, som såg ut som ett spindelnät. Som tur var så kom det inga båtar när det blåste som mest.

När det väl slutat att blåsa på Vesterö gick vi till Hals och låg där en natt innan vi fortsatte till Ålborg. Mellan broarna inne i Ålborg började Medströms dra åt styrbord. När vi förtöjt så tog jag ett dyk. En stor sjögräsklump som fastnat runt hjärtstocken till rodret. Just sjögräs i Limfjorden var något som vi efterhaand förstod är ett problem då jag fick dyka ytterligare 3 gånger för att ta bort sjögräs som fastnat i propellern. Jag antar att det till stor del beror på att de skrapar botten när de fångar musslorna som är mer eller mindre det enda de fångar i Limfjorden idag.

Vi hade tänkt ligga i Ålborg en dag till, men ”Kuling No. 2” var ”på G” så vi gick till Lögstör och tillbringade fyra nätter där i en SV kuling mellan 14-18 m/s. Vi tog bussen till Nibe och cyklade till Rönbjerg, där färjan till Livö gick från. Det var en fantastisk slaktare i Lögstör som vunnit massor av utmärkelser och som dessutom inte var så dyr samt Limfjordsmusslor på krogen gjorde att Lögstör blev en trevlig bekantskap. Det bestående minnet från Lögstör var annars den 4.4 km långa Lögstörkanalen och de flera meter höga drivor/bankar av kritvita snäckskal.

På väg till Fur gick vi på insidan om Livö, en ö vi hade blivit rekommenderad men inte kunde angöra då hundar inte var välkomna där.  På Fur välkomnades vi av en splitter ny gästhamn, som invigdes ett par veckor tidigare. På Fur cyklade vi runt stora delar av ön och kollade på mycket intressanta geologiska formationer samt gjorde ett besök på bryggeriet där vi åt en mycket god lunch. På Fur låg vi två nätter. Från Fur blev det en lite längre dag på sjön, hela vägen till Thyborön.

I Thyborön varnades det för ”Kuling No. 3” och vi såg på vädersiter och dito appar att det enda stabila med vädret var att det skulle vara mycket ostabilt åtminstone ytterligare 7-10 dagar till. Vi la våra Norgeplaner på hyllan och seglade till Lemvig för att låta den 3:e fulingen blåsa över. Lemvig var en trevlig liten by. Även här var det en helt ny hamn då den gamla blev helt förstörd i samma storm som förstörde Gilleleje häromåret, jag har för mig att det var stormen ”Bodil”.

Nu började vi bli lite trötta på allt blåsande och seglade till Ålborg där det var läge att låta nästa ”Kuling No. 4” bedarra. No. 4 var så ovanligt som en ostlig kuling mitt i sommaren. Dagen efter kom ”Kuling No. 5”, som var en hederlig västlig kuling. När vi la loss så hade den nästan lagt sig trodde vi, även prognosmakarna trodde det. Så när vi började åka med i vindstyrkor runt V 14 m/s så räknade vi att det skulle ha lagt sig när vi kom fram till Hals, men då var vinden omkring V 18-20 m/s när vi skulle lägga till i en överfylld hamn. Ingen hjälpte till när vi skulle lägga till och här hade faktiskt en bogpropeller hjälpt… Hur-som-helst det blev svettigt att lägga till, men inga skador eller repor vare sig på båt eller i själen eller självkänslan.

Nästa morgon hade vinden lagt sig helt så det blev maskingång upp mot Laesö Vesterö, men när vi
kom upp mot den röda babordspricken väst Laesö kom det vind och vi bestämde att segla till Göteborg istället. När vi skulle hissa storen så släppte fallhornet. Men det kom faktiskt ganska mycket vind så vi kunde segla hem på bara focken. Väl hemma gick vi till hemmahamnen för ett kort depåstopp hemma för att tvätta ett par maskiner samt träffa sonen.

Bunkrade med rena kläder seglade vi upp till Skärhamn, som var mer eller mindre full med gästbåtar. Vi fick tips att det fanns plats längs in och vi lyckades knyckla oss in och fick en långsides plats – fantastiskt.

Upp tidigt och vi hade inte riktigt bestämt vart vi skulle gå. Seglade förbi Orust, som vi numera bojkottar p.g.a. svindyra hamnavgifter i Mollösund, Käringön och Gullholmen. Förbi Grundsund och Lysekil. In på Stora Kornö där det fanns gott om plats, men det kändes inte riktigt rätt när vi lagt till så vi körde runt hörnet in på Lilla Kornö. Där låg vi två dagar och bara slappade och promenerade.

Strömsund var målet nästa dag och slutmålet på den här korta sejouren i Bohuslän. På väg till Väderöarna stannade vi till i Kungshamn och slängde sopor, fyllde vatten och handlade hos ICA-handlaren som ligger 50 meter från gästhamnen. När vi kom ur Sotekanalen var det relativt mycket vind och rätt i näsan i en dryg sjömil innan vi kunde hissa segel och falla av. Strömsund var mer eller mindre fullt. Vi lyckades förtöja mellan bryggorna, där sopbåten tidigare la till och det funkade så länge det var västliga vindar som tryckte ut oss från undervattenstenarna. Väderöarna är ett ”hänsynsområde”, men det hindrade inte besättningarna på 4 stora 45-50 fots motorbåtar, vilka hade med sig sina RIB-båtar ut. Den största var en BRIG på ca 6.5 meter med en 110 hk utombordare, sedan i fallande skala 60 hk, 50 hk och sedan strykpojken i den klassen som bara hade en 4 meters och 40 hk… De här RIB-båtarna gjorde inget annat än att köra fram och tillbaka – hela tiden. Trots det så var det några fina dagar på Väderöarna i solsken om än ganska kallt så det blev promenader och en långpromenad på Storö. Där vi såg att hamnavgiften var 350 SEK + 50 SEK för el. Vi såg också att alla gästbåtar måste lämna hamnen före klockan tio nästa morgon, även om man tänkt ligga en natt till. Snacka om hela havet stormar varje morgon.

På väg tillbaka i Sotekanalen, precis innan bron så såg jag en bekant båt jag sett så många gånger förr. Dock aldrig tidigare i sjön. Det var ”Flirt of Paget”. Riktigt kul. Ett till likadant stopp i Kungshamn: sopor, vatten och mat. Och sedan när vi kom seglandes förbi Lilla Kornö och såg i kikaren att det nog fanns en plats på solsidan, dvs södra sidan så tog vår fantasi slut. Vi gick dit igen och låg två nätter här igen. Nu tog vi även jollen till Stora Kornö för en promenad i byn.

Sedan förnyade vi oss och gick till Bassholmen, där det var så lite båtar att vi faktiskt kunde lägga oss långsides i gästhamnen. Inga hästar eller får i hagarna i år utan istället kossor och ungtjurar. Vi blev även bjudna på en gô och trevlig middag i goda vänner sommarhus på Skaftö, dit vi tog vår lilla RIB-jolle.

På väg hemåt gick vi genom nordströmmarna och där låg ”Flirt of Paget” vid en privat brygga så vi backade upp och tjôtade lite innan vi fortsatte ut genom Malöströmmar. Sedan blev det repris på Skärhamn för att träffa dotter med familj som var på Sverigebesök.

På väg hem till Göteborg stannade vi till i Marstrand för att käka lunch, lufta Cilla samt köpa lite fikabröd på Bergs. Oj, vad folk det var. Vi fick sedan en riktigt gô segling hem. Vänner vinkade på Framnäs, men jag kände att jag behövde resten av lördagen och söndagen för att ”landa” innan det var dags att börja jobba igen.

Fem veckor går fort. En sommar ännu snabbare, speciellt i år då det bara var riktig sommar fyra-fem dagar på semestern. Elva månader till nästa sommarsemester…
Gott om båtar i SkagenGamla tyska bunkrar

Med lediga rum

Skagen är numera ett stop för kryssningarna i Skandinavien

Skagens fyr

Nordre Rönner utanför Laesö Vesterö

Hamnkaptenen tillätt lovartbåtarna förtöja tvärs över hamnen då några fasta bottenförtöjningar släppte i "Kuling No.1"

Leasö Vesterö är lite av Anholt Light


Vattenfalls kolkraftvekr strax öster om Aalborg


Vi såg gott om säl i Limfjorden

Konst i Aalborg

Aalborg Akvavit görs inte i Ålborg längre

Mest Norska gästbåtar i Ålborg

Tjänstebostäderna för Lögstörkanalens tjänstemän

Lögstörkanalen är 4.4 km lång

Skalbankar vid Lögstör


Gästhamnen i Lögstör ligger i ena änden av kanalen


Snäckskal

Gästhamen i Lögstör

Limfjordsmuseet i Lögstör

Tjänstebostäder vid Lögstörkanalen

Snäckor

Skalbankar

Hamnen i Rönbjerg

Vingård mellan Lögstör och Rönbjerg

Lögstör från en höjd ca 6 km från hamnen

Geologiska formationer på FurStranden på norra Fur

Gamla lok som användes vid dagbrotten på Fur


Ölmenyn på Furs brygger

Bron in till breddningen till Thyborön


Förtöjda i Thyborön

Thyborön

Stranden ut mot Nordsjön

Fantastisk strand

Även här gamla tyska bunkrar

En upp-och-ner-vänd gammal trålare som en del av museumet i Thyborön

Gamla bunkrar i Thyborön

Förtöjda lånsiden längst västerut i Lemvigs nya hamn

Lilla Kornö

Lilla Kornö

Västra delen på Lilla Kornö

Röd slät granit på Lilla Kornö

Inspirerade av Mästarnas Mästare?


Hållö från Lilla Kornö

Brandskären i bakgrunden


Förtöjda mellan två bryggändar i Strömsund på Väderöarna

Strömsund på Väderöarna


Motorbåtsmaffian vars RIB-båtar gick i ett - trots hänsynsområde 

Lotsutkiken på Väderöarna


Tärna på bryggan i Strömsund

En tiondels sekund senare har tärnan flygit bort

Stora Kornö

Stora Kornö

Friluftsfrämjandets hur där undertecknad gick på seglarläger för 1.5 generationer sedan

Stora Kornö

Hamnen på Stora Kornö

Förtöjda på Lilla Kornö
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar