En blogg om "Medströms" vår X-382, byggd av X-Yachts 2002 och med segelnummer SWE130
Eller kanske egentligen hur man långsamt förvandlar en snabb racer till en kompetent cruiser

måndag 17 april 2023

480 Ah LiFePO4 Batterier monterade

Våra två stycken 250Ah AGM-batterier och supertunga (60 kg styck) höll riktigt bra i 7 år. Och när de inte längre kunde ta emot och behålla laddning speciellt länge i höstas var det bara att fundera på nytt. 

Så i höstas beställde jag 8 stycken 240Ah 3.2V LiFePO4-battericeller på AliExpress. Efter parallellkoppling två-och-två och senare seriekoppling blev det ett litiumbatteripaket på 480Ah med en 150A BMS (Battery Management System). Det motsvarar ungefär lika mycket tillgänglig energi som om jag hade haft fyra stycken 250 Ah AGM-batterier med en total vikt på 240 kg. Det nya litiumbatteriet väger knappt 40 kg inklusiven BMS:en.

Batteripaketett fick bra plats i den ena batterilådan under akterkojen. Batterilådan under nedgångstrappan blev befordrad till verktygslådeparkering. Den större verktygsväskan fick plats med några millimeter tillgodo. 

Då de gamla AGM-batterierna var monterade ungefär 1.5 meter ifrån varandra kunde jag även klippa bort ganska mycket tjock elkabel. Vår Mastervolt DC/DC-laddare fick även programmeras om  till Litium-batterier. 

När allt var borta passade jag även på att byta startbatteriet till ett nytt 60Ah AGM-batteri. 

Nu har vi testat en helg ute. Med landström inkopplat laddar vår Mastervolt 40A-laddare med 39A tills litiumbatteriet nästan är fulladdat. Vid motorgång laddar var 50A DC/DC-laddaren med 49A tills batteriet är laddat till 99.1% (enligt BMS:en) och då börjar strömstyrkan att minska.

Så här kom batterierna från Kina. Det låg naturligtvis en bit transportcellplast ovanpå cellerna också (ända upp till överkant wellpapplådan. De var riktigt bra emballerade. Räkna med minst tre månaders leveranstid från Kina.

Varje battericell var märkt så här. CE-märkt. Frågan är om det betyder att batterierna upfyller "Conformité Européenne" (som det skall betyda) eller om det betyder "China Export"...

Alla 8 cellerna hade spänningen 3.24 volt när de kom levererade från Kina. Här har jag även tejpat ihop de två och två med Gorillas dubbelhäftande tejp. Då fick jag fyra stycken battericeller om 3.2V och 480Ah.

Här håller jag på att tejpa ihop alla celler med dubbelhäftande Gorillatejp och låter tyngen av cellerna hjälpa till att pressa ihop tejpen. Gorillas dubbelhäftande tejp är dessutom superstark. 

Batteriet färdingmoterat med polbryggor och kablar till/från BMS:en. Den röda och runda grejen är blåtandsgränssnittet till BMS:en. 

Här ser man att det är batterierna är parallellkopplade två och två och sedan är de parallellkopplade paketen seriekopplade för att bli ett 12V och 480Ah batteri. Jag har märkt varje parallellkopplat batteripaket med 1, 2, 3 och 4 och även markerat plus och minus för att inte stöka till det när polbryggorna skall monteras. Hela batteripaket är dessutom tejpat i över- och underkant.

BMS:en är på 150A och är fasttejpad på utsidan av batteripaketet. De tunna röda kablarna till höger är signalkablarna från BMS:en till resp pluspol på varje battericell.


Spänningen var 12.98 volt på hela paketet från fabrik i Kina efter jag monterat ihop hela batteripaketet

Här är hela batteripaketet med tillhörande kopplingsbox monterat och alla kablar pressade med nya rörkabelskor och i rätt längd


Pluspolen och 25 mm2 förtennad kabel till kopplingsplinten. Jag fick flytta ner anslutningen för annars tog kabeln i undersidan av kojbotten.

Pluspolen på litiumbatteriet.  Här serm man även transportcellplasten jag använde för att fixera batteripaket i batterilådan.

Jag satte dit en 200A ANL-säkring på pluskabeln mellan kopplingsboxen och batteriet för säkerhets skull. Det blåa som syns i överkant på bilden är batteripaketet.

Litiumbatteriet fixerat med transportcellplast runt om och ett spännband. I övre högra hörnet syns en kopplingsbox jag satte på utsidan batterilådan. I kopplingsboxen är det en kopplingsplint där alla "pluskablar" är monterade.

Locket påskruvat på kopplingsboxen

Alla dessa kablar kunde klippas bort mellan de två gamla AGM-batterierna

Mastervolt Mac Plus 12/12-50 DC/DC-laddaren monterad. Aluminiumprofilerna har jag bockat till och limmat mot skrovet och sedan skruvas de fast mha kojbotten.

Laddning under motorgång

Laddning med landström

Skärmdump från blåtandsgränssnittet till BMI:en

Batterilådan under nedgångstrappan blev över och min stora verktygslåda passade perfekt

Här är verktygslådan på plats i den gamla batterilådan. Den passar perfekt.


måndag 3 april 2023

Mastning 1 april

Att masta Medströms blev ett riktigt aprilskämt. Ett trist sådant. I höstas precis när vi lyfte upp Medströms började Grefab att förstärka kajen vid mastkranen. Den gamla stödmuren mot kajen vid mastkranen hade börjat ge sig så den skulle ersättas med en ny. När den gamla muren revs bort rasade fyllnadsmassor ut på botten nedanför mastkranen. Inga problem, det skulle ju muddras var tanken. 

Ny mur gjöts och bryggar reparerades.

Nu skulle botten muddras. Då visade sig att muddringstillståndet gått ut så entreprenören fick inte gräva upp de massor som rasat ut på botten. Det är ju helt otroligt!!!

Detta medförde att nu var det mycket grundare vid mastkranen än när vi lyfte upp Medströms i höstas. Bildena visar hur vi kunde köra in mot mastkranen den 30 mars och då var vattenståndet i Torshamnen 4 cm över medelvattenstånd.

Närmare än så här blev det inte

Kroken i vajern ca 70 cm från masthålet i däcket



Sjösättning 22 mars

Sjösättning i lätt regn. Motorn startade på första kicken, som alltid. 😁