En blogg om "Medströms" vår X-382, byggd av X-Yachts 2002 och med segelnummer SWE130
Eller kanske egentligen hur man långsamt förvandlar en snabb racer till en kompetent cruiser

måndag 5 september 2016

Lowrance HDS-9m gen-2 touch och 3G bredbandsradar

Pantaenius ersatte plottern och B&G-displayen som "neutronbombades" i åskovädret i Tyskland under semestern. Då Pantaenius gick med på att jag kunde "uppgradera" plottern och betala mellanskillnaden själv, satte vi upp följande kravspec på en ny plotter:
  • Den skall få plats mellan bågarna i rattpiedestalen. Då är alla 10-tummare och större borta och de flesta 9-tummare också.
  • Den skall även kunna vridas något så man kan se plottern när man sitter på sargen/railen och styr. Beror lite på medföljade konsol.
  • Gärna större än de 7 tum som den gamla som gick sönder hade, minst 8 tum men gärna 9 tum.
  • Ljusstarkare än den gamla. Då är nog alla nya kvar...
  • Kunna integreras med B&G h1000 systemet med NMEA0183. Det här gör att många plottrar är diskvalificerade då NMEA2000 är det som gäller idag.
  • Gärna två kortplatser så man slipper byta kort.
Kvar blev - mer eller mindre - bara "Lowrance 9 tums touch". Touchfunktionen gör att det är väldigt få knappar, vilket gör att yttermåtten är små. Den får plats in/mellan styrpiedestalen med ett par millimeter tillgodo till varje rör. Så vi kom över det sista paketet i Sverige med "Lowrance HDS-9m touch gen-2" ("m" betyder att ekolodsfuktionaliten är borttagen, dvs "m" för map) inklusive en "3G bredbandsradar" till ett mycket fördelaktigt pris. Generation 2 är den utgående versionen, och den nya 9-tummaren i generation 3 blev alldeles för dyr och det var även lite tveksamt om den gick att integrera med B&G-systemet med NMEA0183.

Plottern är redan installerad, det var tre timmars jobb med kablage i och under rattpiedestalen och ytterligare två timmar för att anpassa konsoler så att plottern går att vrida in mellan rören i styrpiedestalen, men det blev riktigt bra till slut. Se bilderna nedan.

Montering av radarn blir vinterns jobb. Jag har beställt ett 50 mm tjockt kolfiberrör som skall bli antennstolpe på akterspegeln. Helst hade jag velat ha radarradomen på styrbordsidan för att "mimimera" påverkan av masten (skugga bakom masten) mot styrbordsidan men det lutar nog åt att den monteras på babordsidan trots allt, då inredningnen i de aktre stuvfacken/bänkkistorna inte går att ändra.

Vridbar konsol i kolfiber och hållare i teak för läsglasögon. Kabeln till plottern kommer ut ur röret till vänster om teakhållaren. Kabeln till radarn skall komma ut på samma sätt fast på andra sidan.

Konsoler i kolfiber
Plottern vriden så det går att sitta på sargen/railen och styra och även kunna se sjökort

Plottern monterad under B&G-displayen/instrumentet till autopiloten

Katalogbild på radarradomen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar