En blogg om "Medströms" vår X-382, byggd av X-Yachts 2002 och med segelnummer SWE130
Eller kanske egentligen hur man långsamt förvandlar en snabb racer till en kompetent cruiser

tisdag 3 juni 2014

Nytt huvudankare - Kobra 2

Brucekopian - med smeknamnet "fulla Bruce" - på 15 kg som levererades som huvudankare från X-Yachts var något böjd på armen (därav smeknamnet då det var lite på sniskan), och jag har tänkt mer än en gång "kan en kopia vara lika bra eller bättre än originalet"? Vi har ankrat några gången och det har funkat fint, men varje gång gnagde tanken "tänk om det släpper?". Jag hade tänkt köpa ett 16 kg "Deltaankare", men varit för långsam varje gång jag hittat ett på Blocket. I Tyskland har jag sett många båtar som har ett "Kobra-ankare" i stäven och det påminner mycket om ett "Delta". Efter en googlessökning på "Kobra anchors" förstod jag att det är Plastimo som tillverkar det och att det i Tyskland är ungefär lika dyrt som ett "Delta".

Jag hittade också en test, gjord av Yachting Monthly och publicerad i november 2009. Där utsågs "Kobra 2" ankaret som testvinnare: bäst värde för pengarna och näst bästa "holding-power" efter "Fortressankaret" (som inte alls är att rekommendera som ett svajankare) och bra prestanda när vinden vrider då ankaret måste gräva ner sig på nytt.

Nu har jag ett 16 kg "Kobra 2" ankare som huvudankare. Och att det visade sig dessutom vara 500 SEK billigare än ett 16 kg "Delta" i Sverige.

Kobra logotypen ingjuten på ena sidan av plogen


Första uppslaget på testen i Yachting Monthly, det är ett Kobra 2 ankare på den stora bilden till vänster


2 kommentarer:

 1. Hej Patrik, var köpte du ankaret? Jag är interesserad av en Kobra II 10kg.

  Mvh
  Harald

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag beställde det på Hjertmans, som tog hem det från Navinordic i Henån /// Patrik

   Radera