En blogg om "Medströms" vår X-382, byggd av X-Yachts 2002 och med segelnummer SWE130
Eller kanske egentligen hur man långsamt förvandlar en snabb racer till en kompetent cruiser

tisdag 10 juni 2014

Lång försäsong - 500 sjömil och 25 nätterFörsäsongen har varit relativ lång då vi var seglingsklara redan första veckan i april. Vårvädret har övervägande varit fint med mycket sol. I april och början på maj var det dock ganska kallt, men hellre solsken och kyla än regn och kyla.

Vi har hittills seglat ungefär 500 sjömil och sovit 25 nätter i båten under försäsongen och vi har träffat massor av vänner på sjön - ingen nämnd och absolut ingen glömd.
 
·        Påsken firades med en tur till Marstrand, Åstol, Dyrön och Rörö. En handfull båtar i alla hamnar utom Rörö där det var relativt många båtar.

·        Valborg och första maj bjöd på en tur upp till Bassholmen via Marstrand, Mollösund och Kärringön. Ett par båtar på Bassholmen och ena morgonen var hela däcket täckt av ett tjockt lager frost, då är det skönt att ha en bra värmare.

·        Kristiflygare tillbringades på Laesö (tillsammans med 328 andra båtar, enligt havnefoged Kurt). Vi hade en bra plats, men det var i kröken in till kattbryggan och när det fyllde på med båtar längst ut på bryggan mitt emot blev det trångt för nya båtar att svänga runt hörnet. Vi fick passa båten tills det var fullt innanför oss vid kattbryggan.

·        Nationaldagen och pingsten seglade vi till Lysekil där vi åt en god brunch innan vi seglade tillbaka över Gullmaren till Fiskebäckskil och en fantastisk sommarfest på Pinnebergets Båtklubb. Då Cilla var på hundpensionat låg vi på SXK-boj vid Danholmen (mellan Hälleviksstrand och Käringön) på både upp och nervägen. Vi försökte ta en boj vid Högö på vägen upp. Vid tre av bojarna låg båtar med nymodigheten ”SXK Bojflagga” synlig. Vid fjärde bojen låg en X-342 som inte hade någon bojflagga, men väl SXB-medlemsflagga. Jag frågade om han glömt bojflaggan. ”Vilken flagga?”, fick vi till svar. Jag visade vår bojflagga och förklarade samtidigt att det inte räcker att vara medlem i SXK, båten måste också vara registrerad i SXK. Han lyssnade inte och båten var inte registrerad (såg vi senare i matrikeln) och han tänkte inte flytta på båten för han hade minsann varit SXK-medlem i 10 år. Det här systemet med en flagga som talar om om man har rätt att förtöja vid bojarna verkar vara kanon, mycket enklare att se än dekalen som kunde sitta på alla möjliga ställen på båten. Hoppas han läser på till nästa gång och registrerar båten, vi fick gå till Marstrand för tredje gången den här säsongen och la till i värsta åskskuren med mycket kraftig regn och vind. När vi var förtöjda och genomblöta så slutade regnet.
·        Utöver det har vi varit två gånger på Vinga, ytterligare två gånger på Laesö samt besökt både Donsö och Grötö.


Ensamma på Vinga


Ensamma på stranden på Österby, Laesö

Lunch på Vesterö

Stilla hav mellan Leasö och Göteborg

Kummelbank

Bassholmen

Fika i sittbrunnen
 
Måseskär

Långsides på Käringön

Carlstens fästning, Marstrand

Klubbholmen

Klubbholmen

Klubbholmens västsida

Solnedgång från Laesö

Kattbryggan på Leasö

Rhodorendron-stigen i Österby

Utsikt från Grötö

Trångt på Leasö på Kristiflygare

Käringön

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar