En blogg om "Medströms" vår X-382, byggd av X-Yachts 2002 och med segelnummer SWE130
Eller kanske egentligen hur man långsamt förvandlar en snabb racer till en kompetent cruiser

onsdag 13 november 2013

På med vintertäcket så Medströms kan gå i vinterdvalaDet tar nästan en EM att få upp täckställningen. Sedan ytterligare en kväll att få presseningen på plats. Presseningen är en stor (10x6 m2) tung PVC-pressening samt en mindre (6x3.5 m2) som är påsvetsad på den främre delen. Så den är tung - mycket tung att hantera. Spännband och lodräta stöttor gör att täckställningen står förhållandevis stilla även i en storm. Jag har ca 20 stycken 20-25 liters plastdunkar som jag fyller med vatten, vilka håller presseningen på plats. Till våren börjar jag med bottenmålning innan jag cabbar av.

Täckställningen på plats. Den är mycket stadig med fem stycken lodräta träreglar vid varje takstol samt brandgula spännband som tar krafter i längsled och gula som tar en stor del av sidokrafterna. Den tunga preseningen ligger på däcket.
  
Sittbrunnen är skyddad med en formsydd pressening som är fäst i sista takstolen och påsvetsade "flärpar" på huvudpressen så det inte regnar/snöar in.


Vattenfyllda dunkar och brädor under kölen håller presseningen på plats. Kapellsträckare i gummi gör att det blir lite fjädring i presseningen, vilket förlänger livslängden på presseningen i allmänhet och öljetterna i synnerhet.

Presseningen på plats. Den blå presseningen har jag svetsat fast på den stora gröna. Ett 20-tal vattendunkar håller presseningen på plats.
 
Nästan hela täckställningen. Liggunderlag, rörisolering och silvertejp är kanon för att minska slitaget så att presenningen skall hålla så länge som möjligt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar