En blogg om "Medströms" vår X-382, byggd av X-Yachts 2002 och med segelnummer SWE130
Eller kanske egentligen hur man långsamt förvandlar en snabb racer till en kompetent cruiser

måndag 23 januari 2017

Radarstolpe i kolfiber börjar bli klar

Radarstolpen i kolfiber börjar bli klar. En sista kontrollmätning på plats på akterspegeln innan jag kan börja lacka den och alla beslag samt konsoler jag gjort 8-10 gånger. Får se hur mycket jag hinner med innan sjösättning. Kolfiberröret, som jag köpt här (fast det har blivit 15 USD dyrare) https://www.aliexpress.com/item/Free-shiping-50mm-x-47mm-x-2000mmm-High-Quality-3K-Carbon-Fiber-Fabric-Wound-Tube/32384187643.html?spm=2114.13010608.0.0.nPv4RV är 2 meter långt, diametern är 50 mm och med godstjocklek på 1.5 mm. Övriga beslag har jag gjort själv av epoxy och kolfiber - både 3K-väv och UD-fibrer - samt teak som är lamellimmat med epoxy och med kolfiber- och glasfiberväv mellan varje lager teak. Hela röret med beslag väger drygt 1.5 kg.
2000 mm långt kolfiberrör, diameter 50 x 47 mm


Toppbeslag för radarradomen i kolfiber. På den lilla "armen" som sticker ut, nere till vänster, skall VHF-antennen till AIS:en monteras. Ovanpå radarradomen skall ankarlanternan limmas fast och under toppbeslaget skall även en IP68-klassad LED-spotlight monteras som kommer lysa upp sittbrunn och ankarsegel när vi ligger ankrade.


Närbild på toppbeslaget

Jag har gjort två likada beslag där solcellen skall monteras, så den går att vrida runt radarstolpen

Beslag för att montera stolpen i överkanten av akterpushpiten. Mellanrummet mellan det två kolfiberplattorna är knappt 25 mm, vilket innebär att de sitter i lite spänn kring pushpitröret.

Det undre beslaget som skall kortas av vid utsågningen till vänster. Det är längre då akterpushpiten lutar akterut.

Hållare till akterlanternan, vilken skall monteras högt upp på kolfiberröret, ovanför solcellen. Då kommer lanternan drygt 2.5 meter upp från vattenytan och nationsflaggan kommer aldrig kunna skymma akterlanternan.

1560 gram för hela paketet. Radomen väger 7.4 kg så hela installationen blir 9 kg.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar