En blogg om "Medströms" vår X-382, byggd av X-Yachts 2002 och med segelnummer SWE130
Eller kanske egentligen hur man långsamt förvandlar en snabb racer till en kompetent cruiser

söndag 28 juni 2015

Out of the box - billig bombroms

På marknaden finns det flera olika bombromsar som alla skall göra gippar enklare, lugnare, mjukare och säkrare. Tyvärr är de ganska dyra då de kostar från ca 3.000 till omkring 10.000 kronor. Istället för att köpa en kan du göra en egen för under 300 kronor*.
 
Köp istället en bland bergsklättrare vanlig produkt. En klassisk ”åtta”, som är en firningsbroms i gjuten eloxerad aluminium, vilken kostar mindre än 200 SEK. Jag köpte en ”Black Diamond SUPER 8” för 159 SEK på vinst och förlust i vintras då den använder samma princip som bombromsarna från Wichard eller Walder, vilka alla bygger på friktion mellan bombromsen och en lina. Vi har testat den som bom/gippbroms nu på Medströms och den fungerar mycket bra.

 • Jag fäste ”Super 8:an” i bommen vid infästningen för kicken
 • Jag använde en bit, ca 10 meter, överbliven 10 mm skotlina som fästes i hunsvotten på blocken till storskotet vid röstjärnsinfästningarna till vanten och ena haländen leddes tillbaka till sittbrunnen så att min nya bombroms enkelt går att justera. Men det går naturligtvis lika bra att fästa linan i relingslisten
 • Jag började med att leda linan enkelt genom ”Super 8:an” och då fungerade det nästan, mitt storsegel är nog lite för stort med sina 38 m2. Det kan räcka för ett mindre storsegel och jag rekommenderar att de som tror på det här tipset börjar med att testa enkelt.
 • När jag ledde linan ”dubbelt” genom ”Super 8:an” så fungerar det fantastiskt bra och nu går bommen lugnt och stilla över till den nya läsidan vid varje gipp
 • Nu när jag vet att det fungerar bra kommer jag komplettera det med ytterligare en skotråtta i sittbrunnen så jag enkelt kan låsa justerlinan på bägger sidor av sittbrunnen
 • Nu när jag har testat än mer och kan justera linan på bägge sidor av sittbrunnen har vi helt slutat använda prevetergajar på länsen. Är vi ouppmärksamma och får en "slänggipp" är det inte hela världen, det är bara att gippa tillbaka. 
*) Hela systemet blir lite dyrare om man inte har lite överbliven skotlina hemma, men vilken seglare har inte det…


Det här tipset har även blivit vald till "månadens tips" i nr 7-2015 av tidningen "Praktisk Båtägare"

"Super-8:an" fäst i kickens infästning i bommen

Kontrollinan "enkelt" genom "Super 8:an"

Kontrollinan "enkelt" genom "Super 8:an"

Blå/vit kontrollina till sittbrunnen på SB-sidan via hunsvottet på storskotsblocket vid röstjärnen till vanten

Kontrollinan "dubbelt" genom "Super 8:an" och det var då det fungerade som bombroms till Medströms storsegel på 38 m2

Hela bombromsarrangemanget sett från sittbrunnen

5 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Det blev en bra lösning. https://goo.gl/photos/wvbbZYFkYTRiMZAQ8

  SvaraRadera
 2. Vad kul att det blev bra. På vilken båt sitter det?
  Undrar /// Patrik

  SvaraRadera
 3. Om man vender åtteren og bruker det lille hullet til tauet øker friksjonen betraktelig. Åtteren kan brukes i begge retninger. Hilsen fjellklatrer og seiler.

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset. Jag har inte saknat mina preventergajar sedan jag började använda "super åttan"

  SvaraRadera